Bra mat och dåliga varor

Om förtroendefulla relationer och oroliga reaktioner på livsmedelsmarknaden

Charlotta Ljungberg

195 SEK

Art.nr.: 91-7267-097-5 Kategori:

Beskrivning

Vad vet vi egentligen om maten vi äter? Vem producerar den och var kommer den ifrån? Hur vet vi att vi inte blir sjuka av den? Är svenskt kött bättre än annat kött? Varför väljer en del konsumenter att handla mat i gårdsbutiker eller på grönsaksmarknader istället för i butik?

Frågorna kring maten är många. Avståndet mellan producent och konsument är idag stort och innan råvaran har hamnat i hushållets kylskåp har den hunnit passera en rad mellanhänder. Att vi funderar kring vad som kan ha hänt på vägen tycks oundvikligt.

I avhandlingen Bra mat och dåliga varor – om förtroendefulla relationer och oroliga reaktioner på livsmedelsmarknaden diskuteras situationer på en modern livsmedelsmarknad. Här sätts förtroende för moderna produktionssystem på prov genom kritik mot livsmedelsindustrin och nya uppfattningar om hur mat bör produceras och konsumeras. Genom fyra empiriska nedslag beskrivs en rad företeelser på en modern livsmedelsmarknad: konsumenter som reagerar på galna kosjuke-larmet, matentusiasm på en vegetarisk matlagningskurs, gårdsförsäljning av kött samt skeenden på och kring profilerade grönsaks- och fruktmarknader. Utifrån dessa nedslag beskrivs människors förhållande till mat som präglat av en spänning mellan tillit och misstro, och i denna spänning uppstår kritik och behov av nya lösningar. Dessa formuleras, ifrågasätts och förändras på en ständigt rörlig livsmedelsmarknad och genererar på så vis ständigt nya föreställningar om bra mat och dåliga varor.

Ytterligare information

Vikt 420 g
Storlek 12 × 165 × 240 mm
Språk

Svenska

Antal sidor

192

Publikationsår

2001

Bandtyp

Häftad

ISBN

91-7267-097-5

ISSN

1102-4712

Volym

39